Tagszervezeteink hírei

2020-ban is elindul a MagNet Bank Közösségi Adományozási Programja (KAP). A KAP keretében a MagNet Bank ügyfelei társadalmi szervezeteket támogathatnak a bank profitjából. A banki ügyfelek a rájuk eső nyereségrész 10%-áról rendelkezhetnek a programban résztvevő szervezetek számára, hogy ezzel segítsék a társadalmi szervezeteket.

Nagy örömünkre szolgál, hogy újból benne vagyunk abban a 40 társadalmi szervezetben, akik az idén támogatáshoz juthatnak az ügyfelek döntése alapján.

EHHEZ AZONBAN RÁD IS SZÜKSÉG VAN!

Három évbe telt, míg sikerült lakcímkártyát szereznie egy idős leszbikus pár egyik tagjának a VII. kerületben, mivel az önkormányzat és a kormányablak nem volt hajlandó elismerni bejegyzett élettársi kapcsolatukat.

Bár csak a magyarok 3%-a szakítaná meg teljesen kapcsolatát LMBTQI gyermekével, 16%-uk azonban orvos vagy pszichológus segítségével gyógyíttatná őket. A rendkívül káros reparatív terápiákkal szemben jelenleg nincs hatékony eszköz  Magyarországon.

Amicus curiae beadvánnyal fordultunk az Alkotmánybírósághoz egy korábban indult vizsgálatban.

Öt éve húzódó ügy végére tett pontot az EJEB amikor kimondta: a magyar államnak nemcsak a magyar állampolgárok, de a Magyarországon letelepedett külföldi állampolgárok esetében is biztosítani kell nemük jogi elismerését és a kapcsolódó névváltoztatást. Az ítélet két hónappal azután született meg, hogy az Országgyűlés megszavazta a nem jogi elismerését teljesen ellehetetlenítő törvényjavaslatot.

2015 óta húzódó ügynek tett pontot a végére a Fővárosi Törvényszék: helyesen járt el az Egyenlő Bánásmód Hatóság, amikor megállapította: hátrányos megkülönböztetést követett el az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft., amikor megtagadta a Szivárványcsaládokért Alapítvány felvételét a család.hu-ra. A Törvényszék felszólította a felpereseket a diszkrimináció megszüntetésére.

Mégis jár a családi pótlék azonos nemű bejegyzett élettársa gyermeke után annak az anyának, akitől korábban ezt Budapest Főváros Kormányhivatala jogellenesen megtagadta. A per elkerülése érdekében a Kormányhivatal saját hatáskörben módosította korábbi határozatát.

Ma koradélután az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság átadta azt a petíciót az alapvető jogok biztosának, amelyben arra kérjük, a transz emberek jogait sértő törvényt küldje el az Alkotmánybíróságnak, hogy az megvizsgálhassa annak alkotmányosságát.

Huszonnégy civil szervezet levélben fordult az ombudsmanhoz, hogy lépjen fel a törvénymódosítás ellen, amely megakadályozná a jogellenesen elkülönítve oktatott roma gyerekek pénzbeli kárpótlását. A civilek arra is kérik Kozma Ákost, hogy emelje fel szavát a gyöngyöspatai deszegregációs per kapcsán tett kirekesztő, a cigányokra, valamint a jogérvényesítésüket segítő jogvédő szervezetekre nézve sértő és igazságtalan kormányzati nyilatkozatokkal szemben.