Tagszervezeteink hírei

Tudtad, hogy a Stonewall lázadást két fekete transz nő indította el? Tudtad, hogy nekik épp most emelnek szobrot New York-ban? (Igen, ilyen városvezetés is van.)
Tudtad, hogy a Christopher Street-en vonult végig az első Pride, és ezért Németországban a pride felvonulásokat CSD-nek, Christopher Street Day-nek hívják?

És mennyi mindent megtudhatsz még az LMBTQ történelem egyik legfontosabb mérföldkövéről!

A Budapest Pride megnyitóján adtuk át idén is a Háttér-díjat, amelyet 2019-ben Borgos Anna pszichológus, irodalomtörténész kapott.

A házirend a Budapest Pride-on résztvevő összes rendezvényre érvényes. A Budapest Pride-on résztvevőnek tekintjük azokat a programokat, melyek megjelentek a Fesztivál programfüzetében (link), a honlapján (link), vagy a Facebook eseményei között (link) a június 7 és július 7 közötti időszakban.

A PATENT Egyesület Kapcsolódj be! című projektje keretén belül az elmúlt két évben közel 1000 fiatalnak tartott iskolai felvilágosító foglalkozást. Az iskolás fiatalok közül egy lelkes csapat egy hosszabb képzésen is részt vett, amelynek folyamán maguk is létrehoztak cikkeket és videókat, amikben az általuk fontosnak tartott témákról a saját szavaikkal beszélnek.

Ma este, június 7-én hivatalos megnyitóval kezdetét vette a 24. Budapest Pride Fesztivál. Az idei szlogen “Van egy közös a történetünkben”, azt mutatja meg, hogy különbözőek vagyunk bár, de nem vagyunk egyedül. A Budapest Pride is ezt jelenti sokak, és nem csak az LMBTQ emberek számára. Az idei, immáron második éve egy hónapig tartó fesztiválon több mint 100 programot valósít meg félszáz szervezet és magánszemély elkötelezett, lelkes, javarészt önkéntes munkával, Budapesten és további négy városban.

4 mandátumot szerzett a DK, kettőt a Momentum, és egyet az MSZP - így 7 olyan politikus jutott be az Európai Parlamentbe, akik valamilyen formában kiálltak már az LMBTQ közösség mellett.

Sokkal rózsásabb a helyzet, mint öt évvel ezelőtt. 2014-ben tizenöt mandátumot szereztek az LMBTQ közösséggel szemben ellenséges pártok - a Fidesz 12-t és a Jobbik 3-at- addig ma ez csak 14 mandátum: 13 Fideszes és 1 Jobbikos.

Készítsetek egy képet, írjátok le pár mondatban, hogy szerintetek mi a közös bennetek és osszátok meg a közösségi médián!

#kozospont #tortenetunk #ourstory #budapestpride2019

A képen lehetsz egyedül, a pároddal, egy barátoddal, egy családtagoddal, a kedvenc egyetemi oktatóddal, a jófej szomszéddal, az osztályoddal, a házisünöddel, a gyerekkori plüssöddel vagy bárkivel, aki eszedbe jut.

Oszd meg a képet facebookon, instagramon, vagy akár twitteren, és használd a #kozospont #tortenetunk #ourstory #budapestpride2019 hashtageket!

A Budapest Pride Felvonulás egy olyan alkalom, amikor az LMBTQ közösség és a többségi társadalom közös történetének fontosságára hívjuk fel a figyelmet. Most a te segítségedre van szükség, hogy tudjunk járművet indítani, kivetítőt állítani és biztosítani a menetet! Így nyerhetnek értelmet az erőfeszítéseink, az egész éves előkészület és 300 önkéntes munkája. Közös történetünket csak így ismerhetik meg minél többen.

Támogasd a felvonulást!

A Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány márciusban fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH), miután a sajtóban nyilvánosságot kapott, hogy Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala blokkolja az LMBTQI témájú honlapok elérését számítógépes hálózatából, így sem a Hivatal munkatársai, sem az önkormányzati képviselők nem férnek hozzá ezekhez az internetes oldalakhoz.