Több mint 400 LMBT szervezet hatékonyabb fellépést vár az ENSZ-től

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_cache="1514510600" wf_entity_id="669" wf_entity_type="node"]

Több mint 100 ország 400 civil szervezete sürgeti arra az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, hogy határozottabb lépésekkel folytassa az LMBT emberekért folytatott munkáját és fogadjon el egy második LMBT-jogokkal foglalkozó határozatot. A Magyar LMBT Szövetség és több tagszervezete is csatlakozott a nyilatkozathoz.

A világ számos országában érik közösségünk tagjait súlyos emberi jogi sérelmek – kínzás, halálbüntetés, gyűlölet-bűncselekmények, szexuális erőszak, kötelező sterilizáció, diszkrimináció az iskolákban, munkahelyeken vagy az egészségügyben. Az Emberi Jogi Tanács 2011-ben fogadta el az első olyan határozatát, amelyben komoly aggodalmát fejezte ki az LMBT embereket érő erőszakkal kapcsolatban és felkérte az ENSZ Emberi Jogok Főbiztosának Hivatalát (OHCHR), hogy egy tematikus jelentésben számoljon be a szexuális irányultság és nemi identitás alapú erőszak formáiról. A mérföldkőnek számító jelentést azonban azóta nem követték további konkrét lépések a Tanács részéről.

A nyilatkozathoz csatlakozó szervezetek és Szövetségünk szerint is fontos lenne, hogy rendszeres jelentési kötelezettség legyen az ENSZ-en belül az LMBT emberek ellen elkövetett emberi jogi sérelmekről. Elengedhetetlennek tartjuk továbbá, hogy az LMBT emberek jogai folyamatosan napirenden legyenek az ENSZ emberi jogi munkája során, nem pedig csupán ad hoc módon.

A nyilatkozathoz Szövetségünk több tagszervezete is csatlakozott.

A Tanács ülését a #HRC26, a kampányt pedig #ItsTimeHRC hashtag-eken lehet követni.