LMBT* képzés Németországban

A képzés résztvevői

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_entity_id="1348" wf_entity_type="node" wf_cache="1500320175"]

Hat magyarországi LMBT aktivista vett részt a keretében 2017. június 6-11. között egy LMBT* kampányok szervezéséről, mentorálásról, társak általi tanulásról szóló képzésen Németországban. 

A Magyar LMBT Szövetség német, olasz és szlovák egyesületekkel együttműködésben sikeresen indult egy Erasmus+ pályázaton, amelynek keretében 2017. június 6-11. között részt vehetett hat ember Magyarországról egy nemzetközi találkozón / képzésen Németországban. A találkozó célcsoportja 18-33 éves fiatalok voltak, akik LMBT* szervezeteknél önkénteskednek, témája az LMBT* kampányok szervezése, mentorálás, társak általi tanulás (peer learning) volt.

A képzés a Göttingenhez közeli mesésen szép Waldschlössen Akadémián volt, ami egy aktivisták által alapított közösségi hely, és egész évben LMBTQIA* témájú képzések, találkozók helyszínéül szolgál.

A képzésen szó esett a német, olasz, szlovák és magyar LMBTQIA* helyzetről, politikáról és civil szervezetekről, az LMBTQIA* közösséget megosztó kérdésekről, a közösségen belüli diszkriminációról, vallásról, közösségszervezésről, illetve lehetőségünk volt kisebb csoportokban megismerni egymást.

A négy nap második felében átutaztunk Bielefeld városába, ahol a város megismerése mellett meghallgattuk az SPD (helyi szocialista párt)-zöldek koalícióban dolgozó városvezetés 75 pontból álló, a következő 3 évre tervezett LMBTQIA* programját, ami több ponton összefonódott a városba érező menekültek integrálására irányuló programmal. Ottlétünk során általánosságban a német LMBTQIA* politikáról és hétköznapokról is sokat megtudtunk. A képzés a Bielefeld Pride-on végződött, amit a város nyíltan meleg polgármestere nyitott meg, és mi is együtt ünnepeltünk a helyiekkel.

Magyarországot a képzésen a Budapest Pride, a Szimpozion, a Szegedi LMBT Közösségért és a Háttér Társaság önkéntesei képviselték.